sábado, 29 de diciembre de 2007

Els vikings, primers europeus en arribar a Amèrica


Els vikings van ser els primers europeus en arribar a Nord Amèrica. Els vikings van navegar des del segle VIII al XII per diversos mars del món. Els nòrdics van navegar per Anglaterra, França, Espanya i Itàlia. Van anar a Àfrica i Àsia i van arribar al continent americà.
El viatge cap Amèrica va ser lent i va tenir diverses aturades pel camí. El 860, els vikings van descobrir Islàndia i quaranta anys després, un cap anomenat Èric el Vermell va trobar Groenlàndia el 982. Eren els moments més emocionants dels vikings ja que estaven descobrint nous territoris, s'estaven mudant cap a les noves llars i després va arribar la notícia que s'havia vist terra inexplorada. Èric i va voler anar però mai va aconseguir arribar. En camí cap al seu viatge, Èric va caure del cavall i tement a la mala sort va cancelar el viatge.
El seu fill, Leif Eriksson, sí que va fer el viatge i no solament va veure terra sinó que va desembarcar. Va anomenar aquella nova terra com a Vinland (actual Terranova). Era la costa de l'est de Nord Amèrica. Probablement va navegar per la costa i fins i tot va poder anar pel que ara és la ciutat de Nova York.
També han quedat evidències que els vikings es van establir a Nord Amèrica. Les antigues llegendes expliquen les seves aventures a Vinland i els arqueòlegs han trobat una aldea vikinga a Canadà. Fins i tot és possible que existeixi un mapa viking que mostra Vinland (terra de vins ja que els vikings van quedar sorpresos de trobar raïm en aquelles terres).
Poc més se sabia de Vinlàndia. Tan sols que cap al 1121 cert bisbe, Eric Gnupsson, va estar allà durant un any. El 1963 una expedició dirigida pel Dr. Helge Ingstad i finançada per la Societat Geogràfica Nacional de Noruega, descobreix les runes d'una aldea vikinga a l'extrem nord de Terranova, prop de l'aldea de pescadors de L'Anse-aux-Meadows. Les runes daten d'uns 500 anys abans del descobriment de Cristòfol Colom.

No hay comentarios: